Etnografie prin Filumenie (1)

Exponatul filumenic (o temă ilustrată prin etichete şi fişe de cutii şi plicuri de chibrituri) Etnografie prin Filumenie a fost întocmit în ’89.

Pornind de la elemente componente ale unui alt exponat, Cunoaşterea dintre popoare, garanţie a păcii mondiale, expus, în ’86, Anul internaţional al păcii, în holul Teatrului din Turda, cu prilejul Zilei Învăţătorului (evenimentul în cadrul căruia mama mea a fost omagiată, cu ocazia ieşirii la pensie), dezvoltând şi completând ilustrarea temei, exponatul cuprinde 651 de piese filumenice pe 96 de planşe .

Exponatul a fost prezentat la Muzeul de istorie Turda, în mai ’90, precum şi cu alte prilejuri. În mai multe postări, vă voi prezenta câteva dintre planşele exponatului.

pl 02 – Cuprinsul exponatului; pl 03 şi 04 – Icoane: Ortodoxă şi Islamică (dacă nu credeţi că sunt etichete de cutii de chibrituri – lungi, pentru cămin, remarcaţi – jos-central – menţiunea „150 holzer”!); pl 05 – Mori de vânt din Olanda

Notă: 23 februarie (1929) era ziua de naştere a tatălui meu, Eugen Mihail. M-a încurajat şi ajutat mult în colecţionare. Astăzi, ar fi împlinit 83 de ani, dacă nu l-ar fi răpus cancerul la numai 61. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Despre Zamfir POP

M-am născut cândva - din păcate, fără să ştiu de ce, şi voi muri într-un alt cândva - din fericire, fără să ştiu dinainte! Şmecher – nu sunt, talentat – nu sunt, titrat – nu sunt, bogat – nici atât (dimpotrivă!) Pentru contactare, alegeţi: e-mail: zamfirpop@zamfirpop.com messenger: zamfir_pop sau skype: zamfirpop
Acest articol a fost publicat în Colecţia mea și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Etnografie prin Filumenie (1)

 1. Mariana zice:

  Oau!!! Icoane pe cutii de chibrituri nu am mai vazut!!!

  • Zamfir POP zice:

   # Mariana: Este vorba de o serie de cinci etichete pentru cutii de cămin (format aproape cât coala A4!), pe care le-am primit la participarea la o reuniune a filumeniştilor, la Leverkusen. Nu aş fi avut bani să cumpăr cutiile respective!

 2. pandhoraa zice:

  ca si Mariana si eu am ramas uimita sa vad icoane pe cutiile de chibrituri….nu credeam ca exista dar multumita tie uite ca am aflat ca da,exista 🙂

  • Zamfir POP zice:

   # pandhoraa: Te asigur că în momentul în care am primit cele cinci coli de hârtie tipărită şi eu am avut o ezitare. Există acea indicaţie „150 holzer” care dovedeşte că, într-adevăr, este vorba de etichete de cutii de chibrituri. La fel am păţit când directorul fabricii de chibrituri de la Kaluga (în sudul Moscovei) mi-a dat etichete cu picturi din Tretiakov!
   Te asigur, după peste patru decenii de experienţă, că filumenia aste o treabă foarte serioasă!

 3. Pingback: semnul întrebării | absolut obişnuit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s